Het is nog altijd zo dat eigenlijk iedereen een mobiele telefoon bezit. Echter is het bereik van de telefoon lang niet altijd even goed. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om eens te kijken naar een GSM versterker. Er zitten immers veel voordelen aan het gebruik van deze apparatuur. Wat doet het en wat kun je er allemaal mee?
Wat is een GSM versterker
Een GSM versterker (ook bekend als cellulaire repeater, versterker, of mobiele signaalbooster) is een apparaat dat wordt gebruikt om de ontvangst van mobiele telefoons in een binnenshuis buitenshuis te verbeteren. Een GSM versterker bestaat meestal uit drie primaire componenten:
- Een “donor”-antenne – ook wel een “ontvangst”-antenne genoemd
- Een bidirectionele signaalversterker
- Een of meer opnieuw uitgezonden antennes (binnen antenne(s)
Waar wordt het gebruikt?
De Gsm versterker of repeater voor mobiele telefoons worden meestal in gebouwen geïnstalleerd en worden gebruikt om signalen van buitenaf in de constructie te brengen, waardoor de demping van het RF-signaal, veroorzaakt door de bouwmaterialen, wordt tenietgedaan. Geplaatste mobiele telefoon repeater systemen maken meestal gebruik van een outdoor donorantenne voor het verzenden en ontvangen van signaal van het dichtstbijzijnde cellulaire signaal of provider zendmast. De buitendonorantenne wordt via een coaxiale kabel aangesloten op een versterker die het signaal versterkt en lokaal via een of meer binnenantennes doorstuurt, waardoor de signaalsterkte in het gebouw cellulaire repeater,.
Hoe mobiele telefoon repeaters werken
De actieve component van mobiele telefoonrepeaters is de bidirectionele signaalversterker. Een bidirectionele versterker versterkt het signaal in zowel de uplink- als de downlink-richting. Hierdoor kunnen mobiele telefoons die door de her-uitzend-antennes worden bediend, zowel gegevens verzenden als ontvangen van nabijgelegen celtorens.
Enkele tips
We hebben voor jou nog enkele tips die we je mee kunnen geven als je de versterker zo goed mogelijk wilt gebruiken. Houdt de volgende dingen zeker in het achterhoofd bij het gebruik van de versterker, op die manier zorg je ervoor dat je een maximaal signaal weet te behalen. Dit is nu eenmaal het hele doel van een versterker toch?
Tip 1: Let even op het adequaat donorsignaal
Alle RF-versterkers voegen ruis toe aan de bestaande ruisvloer van het donorsignaal. De extra ruis die een versterker toevoegt, wordt het “ruiscijfer” genoemd. Voor de meeste versterkers ligt dit tussen de 6 dB en 8 dB. Voor een correcte werking van een cellulaire repeater moet de signaal-ruisverhouding (SNR) van het donorsignaal groter zijn dan het ruisgetal van de versterker. Zonder voldoende signaal op de plaats van de donorantenne zal er geen verbeterd signaal worden ervaren door de gebruikers.
Tip 2: rekening houden met de isolatie tussen antennes
Voor een goede werking van een cellulaire repeater moet de isolatie tussen de donor- en binnenantenne groter zijn dan de versterking van de versterker. Als er niet voldoende isolatie bestaat, zullen de terugkoppelingseffecten van de versterker “oscillatie” veroorzaken.