Oorzaken van slecht GSM signaal

Wat zijn eigenlijk de oorzaken van slecht bereik?

Deze zijn divers, en vaak is er sprake van een samenspel van factoren, zoals:

  • Goed geïsoleerde kantoorgebouwen en woningen. Het glas en de isolatiematerialen dempen  het belsignaal.
  • Een omgeving met bossen, tunnels, heuvels of veel grote gebouwen: het GSM signaal kan hier minder goed doorheen.
  • De plek van waaruit je belt: in afgelegen gebieden staan vaak minder zendmasten.
  • Een geavanceerde smartphone, zoals de iPhone 4, 4s of 5, heeft vaak minder goed bereik dan de bakelieten telefoon waar we tien jaar geleden mee rondliepen. Door alle technische snufjes heeft de smartphone  aan signaalsterkte ingeboet.
  • De dekkingskwaliteit en -graad van je provider.

Het zal je maar gebeuren, als je een bericht inspreekt voor je vriendin.

Welke providers zijn er?

In Nederland vallen alle aanbieders uiteindelijk onder een van de slechts 3 providers, namelijk T-MobileKPN en Vodafone. Dat betekent dat alle andere aanbieders gebruik maken van het netwerk van deze 3. Zo maken Ben, Simpel en Tele2 gebruik van het T-Mobile netwerk. Hi, Simyo, Telfort en Youfone gebruiken het KPN netwerk en Hollands Nieuwe is een dochter op het netwerk van Vodafone. Bekijk de dekkingskaarten van die providers voor meer informatie over de exacte dekking in jouw regio.

KPN en Vodafone maken beide gebruik van een GSM 900 netwerk. GSM 900 netwerken zenden uit op een frequentie rond de 900 Mhz. T-Mobile maakt daarentegen gebruik van een GSM 1800 netwerk, op respectievelijk zo’n 1800 Mhz. Netwerken met een lagere frequentie hebben over het algemeen een groter en meer doordringend bereik dan de GSM 1800 netwerken. Hierdoor is de ontvangst van aanbieders op het KPN of Vodafone netwerk in grote gebouwen dus over het algemeen beter. Ook hebben zij voor een goede dekking minder masten nodig, dit verklaart de verschillen in dekking in bosrijke gebieden (zoals de Veluwe) waar niet overal masten mogen worden geplaatst.

Als je in een het grensgebied met Duitsland woonachtig bent, is het verstandig rekening te houden met Vodafone Duitsland. Omdat de richtlijnen voor maximale straling van een GSM mast anders zijn gesteld bij onze oosterburen, kan het voorkomen dat je (ook al ben je in Nederland) sneller verbinding maakt met het Duitse netwerk. Vodafone heeft speciale bundels voor gebruikers in deze regio’s, om hoge kosten te voorkomen. Uiteraard kun je ook je roaming uitschakelen om te voorkomen dat je telefoon overschakelt naar een buitenlands netwerk.

Hoe is het bereik van mijn provider?

Hoewel de meeste providers tegenwoordig landelijke dekking hebben, komt het voor dat aanbieders in enkele gebieden geen (voldoende) dekking verschaffen. Deze problemen doen zich voornamelijk voor in de grensgebieden en bosrijke regio’s. Controleer daarom altijd de situatie in uw directe omgeving op de dekkingskaarten van KPN en Vodafone

Over Internet Providers (geschiedenis)

In 1991 waren de eerste particulieren met een aansluiting op internet de leden van een groepje binnen de HCC club in het kader van het EUnet-project HobbyNet. In 1993 was XS4ALL samen met EuroNet Internet een van eerste commerciële providers. Deze twee providers kregen al snel meer klanten. Aanvankelijk konden klanten verbinding maken met internet door met een modem via de analoge telefoonlijn te bellen naar een inbelnummer van de internetprovider; eerst meestal via een interlokaal telefoonnummer, maar omdat de tarieven voor interlokale netnummers hoger waren dan tarieven voor lokale netnummers gingen de providers hun inbelpunten uitbreiden tot landelijke dekking. Voor verbinding met internet moest immers per minuut (de kosten van het telefoongesprek) betaald worden. De snelheden lagen toen nog op gemiddeld 9600Baud. Voor deze providers er waren werd er ook al ingebeld op de voorloper van Internet dit waren de BBS’en Bulletin Board Systemen welke we tegenwoordig forums noemen. Op een BBS belde je meestal lokaal in en deze BBS’sen werden veelal gebruikt voor het downloaden van aanstuurprogramma’s, porno, programma’s en andere zaken die het daglicht slecht konden verdragen. Z’n BBS past vaak op 1 of 2 1,44mb diskette en werd via mond op mond reclame bekend. de sneljeden lagen toen nog op 1200/75baud of 2400baud.

 

Vanaf 1995 maakten kabelmodems het mogelijk om de televisiekabel niet alleen voor radio en tv-signalen te gebruiken, maar voor internetverkeer. Daardoor konden ook de kabelmaatschappijen zich als internetproviders gaan opstellen. Daarmee was voor het eerst een internetverbinding mogelijk die niet per minuut, maar per maand betaald werd en bovendien was voor het eerst breedband internet mogelijk: internet via de kabel was veel sneller dan via een inbelmodem. Twee jaar later kreeg kabelinternet een concurrent: ADSL. Door de goede kwaliteit van ADSL stapten veel ontevreden klanten van de kabel over naar de providers die ADSL-abonnementen aanboden. De grote investeringen die nodig waren voor een breedbandnetwerk met landelijke dekking konden niet door alle providers worden opgebracht, waardoor het aantal providers door overnames en faillissementen flink af nam.

 

In Nederland heeft KPN het complete telefoonnet naar alle huizen in beheer. Om te zorgen dat er toch een concurrerende markt mogelijk is moet KPN van de onafhankelijke telecom-autoriteit OPTA ook aan andere internetproviders de mogelijkheid aanbieden van deze kabels gebruik te maken om internet over de telefoonlijn aan te bieden. De providers mogen daarvoor in de centrales van KPN apparatuur neerzetten voor het maken van internetverbindingen over de telefoonlijnen die van daaruit naar de huizen gaan. Daarnaast biedt KPN ook zelf internettoegang aan via dochterbedrijven (met de merken XS4ALL, KPNInternet en Telfort). Omgekeerd bieden nu internet en kabelproviders ook telefonie aan. Tiscali Wholesale (voorheen BaByXL), BBned (InterNLnet, BIT internetprovider, Alice, Pilmo en Bbeyond), Unet, Versatel, EasyNet (voorheen NovaXess) en T-Mobile Online zijn een uitzondering omdat zij een eigen infrastructuur hebben om ADSL aan te bieden, en hierbij als enige ADSL-providers dus niet afhankelijk zijn van het ADSL-product van KPN.

 

Op de markt voor de kabeltelevisie zijn meerdere bedrijven actief, die allemaal ook actief zijn als internetprovider. Hoewel het hier om meer spelers gaat, kan dit nog steeds als een monopolie worden gezien: elk huis heeft immers slechts een verbinding met een enkele kabelprovider, en heeft daarin geen keuze. Het kabelinternet is niet zo gereguleerd als ADSL.

 

Jarenlang is er discussie geweest over ADSL en Kabel en op welke techniek de beste internet provider kan werken. Kabel en ADSL worden steeds sneller. Over het algemeen lijkt ADSL en Glasvezel de techniek te zijn wat de beste internet provider mogelijk maakt.

Verbeter zelf het bereik van je GSM

Mocht je geen optimale dekking hebben, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo kan je eerst eens proberen of het helpt om naar buiten te lopen, of te bellen vanuit een bepaalde plek in je huis waar het bereik zo optimaal mogelijk is. Let er ook eens op hoe je de telefoon vasthoudt: als je die rechtop houdt kan dat ook nog weleens schelen in het bereik.Er zijn daarnaast allerlei nieuwe opties om je bereik te verbeteren ontwikkeld. Een optie is een GSM Repeater, booster of GSM versterker. Via een kleine buitenantenne wordt het belsignaal dan versterkt.  Ook je eigen privézendmast aanschaffen is een mogelijkheid. Je zou denken dat dit nogal bewerkelijk is, en dat je achtertuin dan minstens de grootte van een weiland moet hebben, maar dat valt gelukkig mee. Met een versterker haal je het maximaal haalbare ontvangst van buiten naar binnen zodat je weer kunt bellen

Er is dus geen enkele reden meer om door te modderen met een slecht bereik, want er is genoeg aan te doen. En mocht je oma bellen en weer urenlang door ratelen, dan kan je altijd nog zeggen dat je net een tunnel inrijdt.