Het was eigenlijk al verwacht: het snelle 5G-netwerk dat op zich laat wachten. Het ministerie van Economische Zaken bevestigde vandaag dat de uitrol vertraagd is. Dit komt door verschillende belangen en de veiling van frequenties die door de Nederlandse Staat wordt georganiseerd. Volgende maand zal een rechtszaak hierover meer duidelijkheid geven.
Hoewel 5G al beschikbaar is in Nederland, is het nog niet op volle kracht. Het eerste deel werd geactiveerd door providers in juli 2020, na een veiling die meer dan een miljard euro opbracht. De aankomende veiling zal naar verwachting opnieuw honderden miljoenen euro’s opleveren voor Economische Zaken.
Het eerste deel bracht een bescheiden snelheidsverbetering ten opzichte van 4G. De grote stap moet nog komen met de 3,5 GHz frequentie. Technisch gezien biedt 3,5 GHz een hogere snelheid, maar met een iets beperkter bereik. De oorspronkelijke verwachting was dat dit ‘tweede deel’ vorig jaar beschikbaar zou zijn, maar in mei van dat jaar werd duidelijk dat dit niet haalbaar was.
Voor consumenten betekent 5G op de 3,5 GHz-band aanzienlijk sneller internet op hun telefoon (tot 1000 Megabit, vergelijkbaar met glasvezelsnelheden), mits hun telefoon dit ondersteunt. Voor bedrijven opent dit de mogelijkheid om hun eigen privénetwerk op te zetten als ze deelnemen aan de veiling. Hiermee hebben zij veel meer controle. In andere Europese landen is de uitrol van 3,5 GHz al verder gevorderd.
De rechtszaak staat gepland op 11 oktober 2023. Er zijn in totaal negen partijen betrokken bij de zaak tegen de Staat. De focus ligt op het vaststellen van de voorwaarden voor de frequentieveiling. Via de rechter hopen de betrokken partijen invloed uit te oefenen op deze voorwaarden.
Onder de partijen bevinden zich bekende Nederlandse providers met een eigen netwerk, zoals VodafoneZiggo, Odido (voorheen T-Mobile) en KPN. Ook het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol zijn betrokken en streven naar meer ruimte voor hun eigen 5G-netwerk.
Een andere betrokken partij is satellietbedrijf Inmarsat, gevestigd in Friese Burum, dat al vijftig jaar satellietcommunicatie aanbiedt. Dit is van groot belang voor de scheepvaart en wordt ook wel ‘112 op zee’ genoemd. De landelijke uitrol van 5G op 3,5 GHz botst met de satellietcommunicatie die dit bedrijf verzorgt.
Het plan is dat Inmarsat verhuist naar Griekenland. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken meldde vorige maand in een Kamerbrief dat de verhuizing in een “vergevorderd stadium” is. “De bouw van het satellietgrondstation is afgerond en op dit moment vinden in Griekenland de laatste configuratietesten plaats.”
Inmarsat heeft echter twijfels over de zekerheid van deze constructie. De vergunning die het bedrijf van Griekenland heeft gekregen loopt tot eind 2027 en kan daarna worden verlengd tot eind 2032. Volgens Adriaansens vindt Inmarsat deze constructie niet “voldoende zekerheid” bieden om daadwerkelijk te verhuizen. Het bedrijf wil zekerheid tot en met 2032.
Het probleem zit hierin dat Griekenland volgens de minister geen vergunning voor zo’n lange periode mag afgeven. Ondertussen is het satellietbedrijf van mening dat er meer gedaan moet worden om hun toekomst veilig te stellen. Vorige maand besloot de minister dat het recht van het bedrijf op de 3,5 GHz-band vervalt per 1 februari volgend jaar. Dit is een van de onderwerpen die volgende maand behandeld zal worden.
Het ministerie van Economische Zaken kan nog niet aangeven wanneer de veiling precies zal plaatsvinden. Dit is afhankelijk van het oordeel van de bestuursrechter. Zodra de veilingregeling officieel is gepubliceerd, heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur ongeveer zes maanden nodig om de veiling te organiseren.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de ontwikkelingen rondom 5G nauwlettend worden gevolgd. Het ministerie van Economische Zaken en de betrokken partijen streven naar een evenwichtige oplossing waarbij zowel de behoefte aan snel internet als de belangen van verschillende sectoren worden meegewogen.
Voor nu blijft Nederland geduldig afwachten op de verdere uitrol van het 5G-netwerk. De verwachtingen zijn hooggespannen, met de hoop op een aanzienlijke verbetering van de mobiele internetervaring voor zowel consumenten als bedrijven. De rechtszaak die volgende maand plaatsvindt, zal ongetwijfeld meer duidelijkheid brengen over de toekomst van dit veelbelovende technologische tijdperk.
Tot die tijd blijven we de ontwikkelingen nauwlettend volgen en hopen we op een spoedige en succesvolle uitrol van 5G in Nederland. Want wie kijkt er nu niet uit naar nóg sneller en betrouwbaarder mobiel internet?
Mocht je meer willen weten over het merk HIBOOST, GSMVERSTERKERS, mobiele signaalversterkers en oplossingen voor een zwak gsm-signaal, dan nodigen we je uit om onze website www.gsmversterkers.nl te verkennen. Daar vind je uitgebreide informatie en oplossingen die aansluiten bij deze belangrijke ontwikkelingen in de telecomwereld.
Herschreven van bron: NOS :N.Kasteleijn –