De oorzaken van slecht bereik
Inleiding
We doen van alles met onze smartphones: het nieuws lezen, skypen, facebooken, whatsappen of spelletjes spelen. Naast al deze handige mogelijkheden is bellen natuurlijk een van de meest cruciale functies van een telefoon: belangrijk dus dat dit makkelijk en soepel verloopt. Het is natuurlijk ontzettend frustrerend als je geen bereik meer hebt en je telefoongesprek opeens wegvalt. Er zijn een aantal dingen die het bereik van je mobiele netwerk beïnvloeden en mogelijk een slecht bereik veroorzaken.
Wat zijn eigenlijk de oorzaken van slecht bereik?
Deze zijn divers, en vaak is er sprake van een samenspel van factoren, zoals:
- Goed geïsoleerde kantoorgebouwen en woningen. Het glas en de isolatiematerialen dempen het belsignaal.
- Een omgeving met bossen, tunnels, heuvels of veel grote gebouwen: het GSM signaal kan hier minder goed doorheen.
- De plek van waaruit je belt: in afgelegen gebieden staan vaak minder zendmasten.
- Een geavanceerde smartphone, zoals de iPhone 4, 4s of 5, heeft vaak minder goed bereik dan de bakelieten telefoon waar we tien jaar geleden mee rondliepen. Door alle technische snufjes heeft de smartphone aan signaalsterkte ingeboet.
- De dekkingskwaliteit en -graad van je provider.
Dekking grensstreek
Wanneer je in de grensstreek woont of werkt ken je ongetwijfeld het probleem met overschakeling naar het buitenlandse netwerk. Dit komt doordat binnenlandse netwerken op bepaalde plekken in de grensstreek slecht tot geen bereik hebben, of in ieder geval minder dekking dan het buitenlandse signaal.
Alle telefoons zijn ingesteld om automatisch verbinding te maken met het netwerk dat het sterkste signaal heeft. Omdat er in de grensstreek niet altijd optimale dekking van binnenlandse providers is, kan het gebeuren dat je telefoon automatisch overschakelt op een buitenlands netwerk dat een sterker signaal heeft, wat kan zorgen voor hoog oplopende kosten.
Hoe verbeter je zelf slecht bereik?
Heb je last van slecht bereik, dan kun je met de volgende stappen proberen om het op te lossen:
- Start je telefoon opnieuw op. Je telefoon is een soort mini-computer. Het kan zijn dat het werkt om je toestel even opnieuw op te starten. Je kunt het beste je telefoon even helemaal uitzetten en dan de simkaart eruit halen. Vaak lost het opnieuw opstarten van je telefoon je probleem op.
- Voer een sim-test uit. Met deze test kijk je of het probleem bij je simkaart ligt of bij je telefoon. Haal je simkaart uit je toestel en doe het kaartje in een ander toestel. Zo kun je zien waar het probleem ligt. Als die andere telefoon wél goed bereik heeft met jouw kaart ligt het aan je toestel en niet aan de simkaart of de (dekking van de) provider.
- Verander je locatie. Isolatie kan, zoals eerder gezegd, een grote oorzaak zijn. Het is daarom aan te raden om even naar buiten te gaan wanneer je slecht bereik hebt. Probeer ook eens tijdens een belletje rond te lopen in huis of op kantoor om de plek met de beste signaalsterkte te vinden.
- Neem een signaal versterker. Je kunt voor slecht bereik een oplossing kopen. Er zijn namelijk signaalversterkers waarmee je je bereik kunt verbeteren. Als je in een afgelegen gebied woont met slecht bereik, kun je een GSM-repeater of GSM-extender aanschaffen. Een GSM-repeater is een kleine buitenantenne die je belsignaal versterkt. Met een GSM-extender koppel je je telefoon aan een vaste of draadloze huistelefoon voor beter bereik.
- Controle storing provider. . Het kan zijn dat je provider last heeft van een storing. Kijk even op de website van je telecomprovider: hier staat aangegeven of er een storing is of niet. Als dit het geval is, dan weet je waar de oorzaak van je slechte signaal ligt.
gedeeltelijke bron: belsimple.nl