De 4 TIPS bij slecht mobiel GSM ontvangst of signaal in kantoorgebouwen.
Eerst even dit..
U bent er waarschijnlijk al bekend met slecht gsm-signaal in uw werkplek op kantoor. Het komt jammer genoeg steeds vaker voor dat oude kantoorpanden, maar steeds vaker ook gerenoveerde kantoorpanden slecht mobiel signaal ontvangen.
Bij nieuwe kantoorpanden was dit al bekend door de verbeterde isolatiewaarde van muren en ramen. Maar omdat veel oude kantoorpanden worden opgeknapt en opnieuw worden geïsoleerd met dubbele of zelfs drie dubbele beglazing ontstaat een gelijkwaardig probleem!
U kunt niet meer bellen of gebeld worden op kantoor of werkplek!
Hoogst irritant…… Bovendien in sommige kantoor of bedrijfspanden zelfs gevaarlijk bij calamiteiten. Stelt u zich toch eens voor dat de stroom uitvalt in uw kantoorpand en u staat in de lift en u gsm heeft simpelweg geen signaal. Regelmatig worden Gsm versterkers geïnstalleerd in ondergrondse parkeergarages en andere ondergrondse faciliteitsgebouwen zoals sportruimtes of zwembaden.
5G is ook weer z’n fantastisch verhaal.
Afgelopen jaar zijn in Nederland zeven zendmasten in brand gestoken. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden veel zendmasten in brand gestoken. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Er gaan rond 5G veel verhalen in de ronde. Sommige van deze verhalen kloppen, maar er zijn ook genoeg verhalen die niet kloppen. Maar hoe werkt 5G dan?
Op de website van antennekaart vond ik een interessant artikel waarvan ik de volgende alinea van heb gebruikt.
De zendtechniek van 4G, zoals hierboven beschreven, werkt zo efficiënt dat er bij 5G weinig veranderingen nodig bleken. Daarom gebruikt 5G exact dezelfde uitzendtechniek als bij 4G. Doordat een 4G- en 5G-signaal er in de lucht hetzelfde uitzien kan per subkanaal en zelfs per milliseconde (het ‘stukje data’ van hierboven) dynamisch worden gewisseld tussen 4G en 5G op dezelfde frequentiebanden. Dit betekent dat zonder nieuwe frequentieruimte toe te voegen 5G kan worden uitgezonden op het overgrote deel van de bestaande zendmasten. Hiermee kunnen dus bijna alle zendmasten die momenteel 4G ondersteunen ook 5G uitzenden. Dit betekent dus ook dat áls er negatieve gezondheidseffecten zouden zijn bij 5G op deze frequentiebanden, deze zelfde negatieve gezondheidseffecten ook aanwezig moeten zijn bij het 4G-netwerk, waarvoor nog geen concreet wetenschappelijk bewijs is.
TIP 1, METEN = WETEN.
Heeft u en u collega’s regelmatig of continu problemen met u gsm-signaal in uw kantoorruimte en deze bevindt zich in een bedrijfsverzamelpand dan is het een goed idee om vast te stellen of andere bedrijven in uw pand dezelfde klachten ervaren. Is deze eerste vaststelling een feit, maar u heeft nog niet een 100% goed inzicht van het signaal probleem van het complete pand, dan kunt een site survey met signaal meetrapport laten maken. Gsmversterkers.nl bied dit aan. Er wordt dan met speciale meetapparatuur die elke provider signaal ondersteund op elke verdieping en ruimte een korte meting gedaan en deze metingen worden door middel van een rapportage ondersteunt met foto en ruimte-indeling aan u en eventueel de verhuurder opgeleverd. Hierdoor heeft u een 100% overzicht van de signaal ontvangst problemen in het kantoorpand en uw werkplek(ken).
WiredScore
Voor de verhuurder kan een Site survey zeer interessant zijn omdat hij hiermee zijn WiredScore kan verbeteren. Dit is een wereldwijd digitaal connectiviteit certificatie- systeem wat helpt om hun bedrijf te kunnen promoten. Na meting van ons heeft bijvoorbeeld: De millennium toren in Amsterdam een Gold score ontvangen en daar was het kantoor welke de verhuur regelt heel bij mee.
TIP 2, ISOLEREN HEEFT OOK NADELEN
U werkplek is opgeleverd of u bent net verhuist naar een nieuw mooi kantoor! En dan komt erachter dat u geen of bijna geen gsm-signaal heeft. Dit komt door de hoge isolatie waarde van de binnen en buitenmuren en zonnefolie in de ramen. Wat nu?
Een gsm versterker kan indien u de mogelijkheid heeft om een buitenantenne te plaatsen op het dak of op een buitenmuur of kozijn buitenzijde plek waar niemand er last van heeft. Deze buitenantenne kan dan het buitensignaal ontvangen en via een mobiel signaal versterker van HIboost en één of meerdere binnenantennes dat ontvangen buitensignaal versterken en doorsturen naar u binnenantennes. Dit versterkte signaal zorgt er dan voor dat u en uw collega’s weer binnen kunnen bellen en data versturen.
Zo kunt u genieten van de hoge isolatie waarde en op stroom en verwarming besparen en toch gewoon met uw gsm bellen vanaf u werkplek in plaats van bij het raam staan of naar buiten moeten lopen. Het is een beetje praten voor eigen parochie, maar het is echt een permanente oplossing zonder dure of moeilijke abonnement wijzigingen of verhuizingen naar een andere provider.
TIP 3, VERHUIZEN NAAR EEN ANDERE PROVIDER
Het komt steeds minder vaak voor dat bijvoorbeeld de zendmast van Vodafone, KPN of T-Mobile niet allemaal op één en dezelfde provider toren worden geplaatst en indien dit wel het geval is vindt u vaak een 2de of zelfs een 3de zendmast in de buurt van een andere provider. Het kan in dit geval dus helpen om eens te onderzoeken of een andere provider wel goed signaal geeft in uw pand of kantoorlocatie. Zeker als u en uw collega’s allemaal bijvoorbeeld zakelijke KPN-abonnementen hebben en T-Mobile geeft u wel een goed signaal dan kunt u na overleg met KPN uw abonnementen vaak opzeggen en centraal overstappen naar T-Mobile of andersom. Indien u op meerdere momenten kunt aantonen dat u geen signaal ontvangst heeft is dit zeker een mogelijkheid. Dit geld overigens ook voor privé afgesloten mobiel signaal abonnementen.
TIP 4, KIES EEN ANDER SIGNAAL
Wanneer je slecht bereik hebt kan het ook handig zijn om een andere netwerkmodus te selecteren. Zit je op 4G en heb je slecht bereik? Kies dan tijdelijk voor 3G. De kans bestaat dat je ineens een stuk beter bereik hebt en dus wel dat ene belangrijke telefoontje kunt maken. Je kunt dit bij de meeste smartphone instellen onder verbinding opties, vaak staat daar de optie om over te schakelen van 4G-modus naar 2G,3G-modus.
Het nadeel is natuurlijk dat als je dan het pand weer uitloopt of naar huis gaat je deze modus dan opnieuw moet instellen op je telefoon.
Opnieuw opstarten, bij het raam staan en niet bewegen
Ook kan het zeker helpen om je gsm is opnieuw op te starten. De mobiele telefoon software gaat dan namelijk zelf opnieuw zoeken naar het beste signaal en soms wisselt hij dan van zendmast. Dit is net als stilstaan tijdens het bellen een tijdelijke oplossing voor beter ontvangst. Het bij het raam gaan staan principe heeft hier ook mee te maken, vaak zit je naast een PC en onder lichtbakken. Deze elektronische apparatuur verstoord ook het signaal en bij het raam staan helpt dan omdat je daar dan minder last van hebt. Ook een sterk Wi-Fi signaal of een Bluetooth kunnen jouw ontvangst verstoren.
Dit waren ze..
Heb je vragen of wil je toch nog meer tips en oplossingen bespreken of eens brainstormen over jou individuele probleem bel ons dan gerust tijdens kantooruren op.